Er zijn veel mensen bang voor de tandarts, wel 40 % van de volwassenen zegt hier last van te ondervinden.
- Angstpreventie begint al vroeg.. Het is belangrijk dat een kind al vanaf baby af aan meegenomen wordt. Zo kan het kind de omgeving en de mensen die er werken leren kennen. Een bezoek aan de tandarts moet net zo normaal zijn als boodschappen doen. Zo leert het kind dat er niets bijzonders aan de hand is.
- Voorbereiding van de ouders kan soms nadelig zijn, door er veel over te vertellen krijgt het kind al snel de indruk dat er iets vreemds gaat gebeuren. Laat uitleg en voorbereiding aan de tandarts over, zo voorkom je dat er valse beloftes worden gedaan. Als een ouder zegt “Je voelt absoluut niks” en het dan tòch pijn doet, verliest het kind het vertrouwen in de tandarts.
- De meeste kinderen bij ons in de praktijk vinden het leuk om te gaan, ze weten dat ze daarna een kleinigheidje uit mogen zoeken. Wij werken stapsgewijs naar een goede band met het kind.
Wat wij voor u kunnen doen om de angst te verminderen;
- Vertel je tandarts dat je angstig bent en wanneer dat is begonnen. Het is voor ons soms moeilijk in te schatten of er sprake is van angst.
- Tijdens de behandeling precies vertellen wat er gaat gebeuren.
- Meekijken laten met een spiegeltje (of juist niet!).
- Stoppen met de behandeling als het niet gaat.
- Een walkman laten meenemen met je favoriete muziek.
- Iets laten vasthouden (favoriete knuffeldier, sjaal)
- Andere oplossingen aandragen waardoor je angstgevoelens afnemen.
- Verdoving en kalmering, er zijn goede medicijnen die van te voren ingenomen worden. Dezen verminderen angstgevoelens.
Wat als het echt niet gaat?
Wij hebben goede mogelijkheden om te verwijzen naar een speciale tandartsenpraktijk. Daar wordt met lachgas behandeld. Het grote voordeel van lachgas is dat de patiënt bij kennis is, goed de instructies kan opvolgen en de patiënt zich weinig meer herinnert van de behandeling. Hiermee kun je een cirkel goed doorbreken. Onze ervaring is dat vooral kinderen daarna heel goed weer bij ons te behandelen zijn.